Hírek

2012. március 25.
Ó azok a boldog... Zenés múltidéző programsorozat az Uránia Nemzeti Filmszínházban

(Józsefváros 1922-1932)


belepo 2012tavasz

 

Remek hangulat jellemezte március 25-én, az Uránia Filmszínházban megrendezésre kerülő, józsefvárosi időutazást.

Az 1920-as, 30-as éveket idéző két órás ingyenes rendezvényen a korszak jellegzetes figuráival - a ma már csak filmekből ismert rikkancsokkal, táblás emberekkel, cipőpucolókkal, virágárus lányokkal, kiscselédekkel, és nagykalapos úri dámákkal,  találkozhattak az érdeklődők. Budapest leggyönyörűbb mozijában szippanthattak bele a kor kávéházi hangulatába, melyről színházunk gondoskodott.

11 órától a díszterem színpadán egy színpadi játék keretében idéztünk meg néhány híres józsefvárosi polgárt, akik betérnek a képzeletbeli Kávéházba, a csetlő-botló Sanyi főpincérhez (Bácsatyai Gergely), és Misihez, a fiatal zongoristához (Bíró Péter). Ott volt Tóth Árpád (Szacsvay László), Blaha Lujza (Bencze Ilona), Krúdy Gyula (Albert Péter), és a gyermek József Attila (Vida Peti), de szó került Molnár Ferencről, Kosztolányiról, Heltai Jenőről, s a hírességek mellett, számtalan, ma is fellelhető józsefvárosi épületről, helyszínről, a városrész nevezetességeiről. Az irodalmi keretjáték mellett a korszak vidám jelenetei (Pásztor Erzsi és Nyírő Bea), kupléi, versei, operett- és filmrészletei szórakoztató és tanulságos élményt nyújtottak.

A fürdőruha bemutatón ámultak csak igazán a fiatalok, látva, hogy a kor lányai a testet nagy mértékben elfedő ruhákban merültek a víz alá vagy feküdtek ki a napra. Előadás előtt és után nagyon nagy népszerűségnek örvendett a karaoke verklis. A múlt és a jelen igazi találkozása volt! Az előcsarnokban nézelődő, várakozó tömeg együtt énekelte a 20-as 30-as évek legnagyobb slágereit, miközben a dámák és úri fiúk táncra perdültek.

A rendezvény zárásaként sétát tehettek a nézők - idegenvezető segítségével - a Józsefvárosban, a Rákóczi úttól a 32-esek teréig. Szerencsére igen sokan maradtak a sétára, melynek sikerességéről még nem kaptunk visszajelzést. Amint hallunk valamit, erről is beszámolunk.

2012. március 15. – díjazottak

A nemzeti ünnep alkalmából, március 15-én, az Országház Kupolacsarnokában átadták a Kossuth-díjakat.

A Kossuth-díj magyar kitüntetés, 1963 óta a kulturális és művészeti területen kiemelkedő teljesítményt nyújtó személyeknek adományozzák, általában a miniszterelnök előterjesztése alapján.

Idén Kossuth díjat kapott többek között: Pásztor Erzsi Jászai Mari-díjas és Balázs Béla-díjas színművész, Érdemes művész, Piros Ildikó, a Soproni Petőfi Színház Jászai Mari-díjas színművésze, Érdemes művész, Balázs Péter Jászai Mari-díjas színművész, rendező, a Szolnoki Szigligeti Színház igazgatója, Demjén Ferenc előadóművész, zeneszerző, Kovács Ákos előadóművész, zeneszerző, Miklósa Erika Liszt Ferenc-díjas operaénekes,  Reviczky Gábor, a Vígszínház Jászai Mari-díjas színművésze, valamint Vukán György Liszt Ferenc- és Erkel Ferenc-díjas zeneszerző, zongoraművész is.

Ezzel egy időben az Iparművészeti Múzeum Dísztermében, Réthelyi Miklós humánerőforrás-miniszter átadta a Kiváló-, és az Érdemes Művész díjakat.
A miniszter három államtitkára (Szőcs Géza, Halász János és Jávor András) jelenlétében az Iparművészeti Múzeum Dísztermében adta át Magyarország Érdemes Művésze-díjat azoknak a művészeknek - név szerint Bogdán Zsoltnak, Csikos Jánosnak, Hirtling Istvánnak, Keller Andrásnak, Kesselyák Gergelynek, Lugossy Máriának, Nemcsák Károlynak, Rónai Évának, Sárkány Győzőnek, Selmeczi Györgynek, Szarvas Józsefnek, Tordai Hajnalnak, Tordai Terinek, Trill Zsoltnak, Virágh Andrásnak -," akik a magyar nemzeti kultúra, művészi alkotómunka területén huzamosabb ideig kiemelkedő művészeti értékeket hoztak létre".

Réthelyi Miklós, Halász János és Jávor András szintén ezen a napon adták át a Magyar Érdemrend Tiszti- és Lovagkereszt, illetve Magyar Arany, Ezüst és Bronz Érdemkereszt állami kitüntetéseket. Magyar Érdemrend Lovagkeresztet kapott Hűvösvölgyi Ildikó színművész.

Kiemelkedő zenés színházi rendezői, színháztudományi, dramaturgi és műfordítói tevékenységéért Nádasdy Kálmán-díjat vehetett át Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás minisztertől színházunk rendezője, Böhm György. A díjat évente két személy kaphatja - 2012-ben a másik kitüntetett Nagy Viktor volt.

Ezúton is mindenkinek gratulálunk!

2012. márciusi hír – HAJMERESZTŐ PREMIER!

Ha Ön szereti a krimit, szeret rejtélyeket megoldani, szereti a társasjátékot, akkor ott a helye március 24-én az Óbudai Kultúrális Központban (Budapest, San Marco u. 81) a 15.00 és 19.00 órakor kezdődő Hajmeresztő című bűnügyi társasjáték előadásán, amit Mikó István rendezett Önöknek. A Hajmeresztő fodrászszalon fölötti lakásában meggyilkolják Isabel Czernyt, a világhírű zongoraművésznőt. A nézők, vagyis Önök szemtanúi lesznek a bűntény körülményeinek, így nézőből tanúkká, illetve szerves résztvevőjévé válnak az előadásnak. Kérdéseikkel, észrevételeikkel segíthetik Dunai Tamás  és segédje,  Bácsatyai Gergely vezette nyomozást. Itt az alkalom, hogy próbára tegyék megfigyelőképességüket, vagyis azt, hogyan is működik az elme egy bűntényre való visszaemlékezés kapcsán! Az Önök közreműködésével jutunk el a gyilkos kilétéhez, hiszen mindenki gyanús, aki a Hajmeresztő fodrászszalonban tartózkodott a bűntény idején. A kiváló színészek- Keresztes Ildikó, Pásztor Erzsi, Nagy Gábor, Bozsó József - által megformált szerepek  mindegyike gyanús, azaz érdekében állt a gyilkosság elkövetése, és sokszor nevetésre fakasztják szerepformálásukkal a nézőket, vagyis Önöket. De ki közülük a valódi tettes?  Minden feltett kérdésükre maradéktalanul választ kapnak, és a végén azzal az elégtétellel távozhatnak, hogy sikerült megoldaniuk egy bűntényt. Hogy hogyan lehetséges ez? Jöjjenek el és majd meglátják!


2012. januári hír: tavaszi bérlet = tavalyi ár


Jó hír, hogy az ÁFA emelés (és egyéb változások) ellenére még sikerült a tavalyi bérlet és jegyárainkat megtartani.

A 2012. tavaszra szóló színházbérleteket/jegyeket a lakóhelyéhez legközelebbi játszási helyünkön keresse (Óbuda, Ferencváros, Csepel, Törökbálint, Százhalombatta, Csorna, Miskolc).

Óbudán - a felnőtt bérlet keretein belül – márciusi premier (24., szombat 15 és 19 óra): Paul Portner, Hajmeresztő című lebilincselő bűnügyi regényére izgulhatunk.

Maradva az Óbudai Kulturális Központban a gyerekeknek is tartogatunk meglepetést. Gyermekszínházunk premierjét 2012. február 8-án, 14.30-kor tartjuk. A mesejáték Mark Twain izgalmas, kalandos gyermekkorát mutatja be. A címe nem más, mint a sokak által oly jól ismer: Tom Sawyer kalandjai.

A IX. kerületi Ferencvárosi Művelődési Központban is elkezdtük árusítani a 2012-es tavaszi évad nyugdíjas előadásaira szóló bérleteket.

Természetesen nem csak nyugdíjasok látogathatják az előadásokat. Várunk mindenkit aki csütörtökönként délelőtt 10.30-kor rá ér, és tartalmas kikapcsolódásra vágyik.

Bérletben három előadás, hat nő és sok zene: Esztergályos Cecília, Bencze Ilona, Hűvösvölgyi Ildikó, Karády Katalin, Varga Klári, Edit Piaf

Minden bérletvásárlót megajándékozunk egy 20.000Ft-os wellness utalvánnyal. Itt a remek alkalom - hogy másodmagával - kedvezményes áron töltsön el pár napot egy gyönyörű környezetben.