Színházunkról

A Turay Ida Színtársulat magánszínház, Darvasi Ilona alapította, aki egyben az ügyvezető igazgatója volt 2007. január 31-ig. Azóta Darvasi Cecília vette át a színház vezetését (2004-től dolgozik a színháznál, előtte 3 évig New Yorkban tanulta, és leste el a színházi munka fortélyait). Gazdaságilag a Turay Ida Színház Közhasznú Nonprofit Kft. működteti. A társulat 2000. november 11-én tartotta első bemutatóját, a Lili bárónő című operettel. Ettől az időponttól számítható a színház megalakulása.

Mostanában már a vidéki színházak sem igen mozdulnak ki székhelyükről, viszont vannak olyan művelődési házak, amelyek igénylik az ilyen színházi előadásokat. A társulat tevékenysége nevezhető hiánypótlásnak, hiszen amióta megszűnt a Déryné Színház, nagyon kevés színház mozdul ki vidékre, és viszi el darabjait, mivel ennek olyan költségei vannak, amit egy kultúrház nem igen tud megfizetni.

A Turay Ida Színház célja, hogy a vidéken élő színházi közönségnek megmutasson olyan műveket, amelyek az igényes szórakozást biztosítják. Fontos, hogy láthassák azokat a művészeket, akik ma a budapesti színházi élet meghatározó egyéniségei, egyúttal alkotási lehetőséget biztosítva azok számára, akik esetleg méltánytalanul vannak mellőzve a színpadról.

A színtársulat színvonalas, szórakoztató előadásai az ország szinte minden tájára eljutnak, ezáltal széles körben terjesztjük a színházi kultúrát. A társulatban ismert és szakmailag elismert színészek és rendezők dolgoznak. A szórakoztató, de nagyon igényes darabok kiválasztásában a társulat tagjai is részt vesznek, mindenki tehet arra javaslatot, hogy milyen új darabokat játsszunk, de a végső döntés a színház vezetőjének a kezében van. Főként olyan műveket tűzünk műsorra, amelyeket rajtunk kívül senki sem játszik az országban.

Végül is a színház legfőbb célja az, hogy a nézők jól érezzék magukat, kikapcsolódjanak, és elfelejtsék gondjaikat. Ez a társulat pontosan megfelel ennek a célkitűzésnek és nézői elvárásnak. A társulat egyik színésze így nyilatkozott erről egy interjúban: "A mi színházunk a közönségért színház. Olyan ez, mint egy misszió. A szó legszorosabb értelmében. Vidékre - anyagi okok miatt - nehezen jutnak el a fővárosi társulatok. Megfelelő támogatás hiányában nehéz egy színtársulatnak rendszeresen vidékre látogatnia. Holott az igény megvan rá. A Turay Ida Társulatban ismert és kedvelt színészek vállalnak feladatokat, jelképes összegekért. A Társulat önerőből tartja el magát. Nincsenek sztárgázsik, de van hála és elismerés. Sokszor ez többet ér, mint bármi más."

Mivel régi filmeket gyakran állítunk színpadra (pl. olyanokat is, amiben Turay Ida játszott), és a hagyományos, szórakoztató színjátszás hívei vagyunk, ezzel is Turay Ida nevéhez akarunk hűek lenni, ezért is neveztük el róla színházunkat.

Reméljük, hogy Ön is ellátogat előadásainkra, ha eddig még nem tette volna meg! Szeretettel várjuk!

2008. szeptember